
Jaren '60
In de jaren '60 vinden er grote verandering plaats.
Dit decennium begon met de voortzetting van het bekende jaren '50 silloutte: strakke taille en uitlopende met een petticoat. Hiermee werdt de vrouwelijke vorm benadrukt om de vrouwen te onderscheiden van de mannen. Hieraan is te zien dat ondanks de hervormingen na de Tweede Wereldoorlog de traditonele rol van de vrouw nog steeds was behouden. Men wilde terug naar gemoedelijke familieleven van de vooroorlogse tijd. Later dit decennium veranderde dit radicaal: er kwamen opstanden tegen de starre verhoudingen in de maatschappij en de ontoegankelijkheid van de politiek. Dit is ook te zien in de manier waarop men zich kleedde: onder andere werden de rokken nauwer en korter en werd comfort belangrijker. Voorbeelden hiervan zijn de bekende Mondriaanjurk en de vrouwelijke smoking.

4: double happiness, 1979
Dit werk herdenkt de ontmoeting tussen Nixon en Mao in 1972, het allereerste moment van toenadering tussen Azië en de VS na een lange periode van afstandelijkheid. Woody van Amen heeft een ansichtkaart met een beeltenis van de twee, een afbeelding van de Matterhorn en een Oosters geometrisch patroon, samengevoegd tot een collage. Deze heeft hij vervolgens op laten blazen tot de huidige afmetingen. Een gele neonbuis omlijst de samenkomst van beide wereldleiders. Het Chinese teken net boven het midden staat voor ‘double happiness’ oftewel voorspoed en geluk. De tekens aan de onderkant betekenen 'Matterhorn'. Om duidelijk te maken wat de Matterhorn is, is bovenaan het laatste teken het symbool voor ‘berg’ toegevoegd. Dit symbool zal Woody vanaf de jaren tachtig, in combinatie met het silhouet van de Matterhorn, gebruiken om zijn werk te signeren.
Pop art als deze waren ook een gevolg van de maatschappelijke ontwikkelingen die voor en totaal nieuw idee over kunst zorgde: niet alleen brave schilderijen golden als kunstwerken.

5: protesten vóór de pil
In 1960 werd er een revolutionaire uitvinding gedaan: de anticonceptiepil. De pil werd in 1964 in Nederland beschikbaar. Dit was een revolutionaire uitvinding omdat voor het eerst vrouwen zelf konden bepalen of ze kinderen kregen of niet. De pil leverde dus een belangrijke bijdrage aan het empancipatieproces van de vrouw.

Aan het eind van de jaren zestig stond de pil centraal in discussies over de positie van de vrouw. De actiegroep ‘Dolle Mina’ streed voor vergoeding van de pil, zodat de pil binnen het bereik van alle vrouwen zou zijn.
6: Screenshot 'The Help'
Een shot van de film The Help. Deze film speelt zich af in het jaar 1963. In de afbeelding is te de jurken van de vrouwen te zien. Deze jurken zijn accentueren de vrouwelijke vormen en onderscheiden de vrouwen erg van de mannen.

In deze tijd werd ook de petticoat nog gedragen. Dit is een onderrok die bestaat uit diverse lagen ruim rokkende stof. Hij werd gedragen onder een rok of jurk. Eerst waren de petticoats van katoen, maar later werden deze van nylon gemaakt. De petticoat bestond al in de 18e eeuw, maar werd vooral bekend door het modehuis Dior. Het accentueert de vrouwelijke taille en samen met een korset wordt de taille nog meer benadrukt.


7: Screenshot 'The Butler'
Een shot van de film The Help. Deze film speelt zich af in het jaar 1961. In deze foto wordt John F. Kennedy net aan zijn nieuwe personeel voorgesteld, nu hij verkozen is tot president.

Hier is de nieuwere mode al duidelijk zichtbaar, in tegenstelling tot in de film The Help, waar een gewone, Zuid-Amerikaanse familie in speelt. Zij gaan nog niet zo snel met de nieuwe mode mee als de First Lady en dat ze zich graag aan traditionele rolverdeling houden is ook aan de gebeurtenissen in de film duidelijk te zien.
8: Hippies
De hippiecultuur is een subcultuur onder jongeren in de jaren ’60. De hippies worden gezien als de makers van de flowerpower en spelen daarom een rol met onder andere de sociale revolutie van de jaren ’60 en ’70.
Hippies verzetten zich voornamelijk tegen de kapitalistische en materialistische maatschappij. De technologie die de maatschappij hierbij gebruiken zouden volgens hippies onnatuurlijk, kunstmatig en milievervuilend zijn (precies waar zij tegen zijn). Ook zijn hippies van mening dat de mensen binnen de maatschappij ze te veel op werk, geld bezit, status zekerheid en macht richten. Een gevolg hiervan is volgens hippies dat alle regels de vrijheid beperken, zoals allerlei gevoelens en ideeën. Hippies verzetten zich ook tegen liefdeloosheid, discriminatie, oorlog en geweld.
Het algemene imago van de hippies wordt gezien als jongeren met lange haren en baarden, gekleed in felgekleurde kleding, vaak ook oostersgetint met accessoires als kralen, bloemen en veren. Er waren ook jongeren die qua haardracht leken op hippies maar dit beslist niet waren. Volgens deze jongeren was de hippiecultuur maar ‘halfzacht. Deze jongeren waren erg politiek gericht en namen vaak deel uit van actiegroepen. Ze noemden zichzelf ‘progressievelingen’. Hun kleding was veel meer basic: een spijkerbroek met een corduroy spijkerjasje en hoge leren schoenen of laarzen.

9: Hippie sit-in
Vreedzame protesten.





10: De Mondriaanjurk
© Rijksmuseum Amsterdam
Mode designer Yves Saint Laurent inspireerde een nieuwe collectie jurkjes op de geometirsche patronen van de Nederlandse 20er jaren kunstenaar Mondriaan. Ze werden in 1965 uitgebracht, met deze jurk als meest simpele model. De collectie inspireerde modeontwerpers over de hele wereld, vooral vanwege het elementaire design, zonder zijn vrouwelijkheid te verliezen. Een perfect voorbeeld van de veranderingen in de mode.

11: Twiggy
Twiggy was één van de eerste Engelse supermodellen en bracht de trend van de jongensachtige, dunne modellen op gang. Vandaar ook haar (bij)naam Twiggy, wat 'twijgje' betekent. In het echt heette ze Leslie Hornsby.
Zij was het eerste androgyne stijlicoon en droeg veel A-lijn jurkjes met een vierkant uitgesneden hals, streepjes, hoge kragen, etc.
Na haar gigantische carrière in de modewereld heeft ze nog in meerdere films meegespeeld en had uiteindelijk zelfs haar eigen tv-programma.