top of page

Jaren '80

 

Er bestond officieel geen overheersende stijl of trend meer, je kon zijn wie je wilde. 
 

In de jaren '80 bestond er een mix van uiteenlopende stijlen. In deze tijd werd het vanzelfsprekend dat vrouwen ook ze zien waren op kantoor. Hierdoor kwam de term 'dress for success' op. Vrouwen wilden laten zien dat ze zich staande konden houden naast alle mannen en paste zich aan aan de vormen van mannelijke kleding. Zo ontwikkelde zich de trend van schoudervullingen. Deze werden onder andere gebruikt in oversized blazers. Deze blazers droeg de vrouwen vaak met een kniehoge rok en een trechcoat. 

 

Bekend zijn ook de vele kleuren van de kleding van de jaren '80. Je zou dit kunnen interpreteren als een tegenreactie op de pessimistische manier van denken in die tijd, die teweeg was gebracht door de Koude Oorlog. 

 

De 'casual wear' werd nog populairder dan ooit. Bijna alles werd oversized gedragen. Ook steeg de interesse in een gezonde levensstijl. Zo werd het een trend om (oversized) trainingspakken en sportschoenen dagelijks te dragen. 

21: Dress for success

 

In de jaren '80 begonnen vrouwen dan eindelijk een beetje door te breken in de zakenwereld. Er gingen meer meisjes dan ooit naar de universiteit, en steeds meer bedrijven namen vrouwen in hoge functies aan. Al dit had ook met de tijdgeest te maken van toen: vrouwen emancipeerden zich steeds radicaler en dit betekende vooral in het beroepsleven: er steeds mannelijker uitzien. Misschien omdat ze zich met hun mannelijke collega's konden meten als het om 'stoerheid' ging, misschien ook gewoon omdat ze zich er zelfverzekerder bij voelden, duidelijk is dat vrouwen kleding gingen dragen die comfortabel zat, met accent op brede schouder. Alle kleding kreeg dus schoudervullingen, ook de t-shirts.

22: Trainingspakken 

 

In 1980 was het populair om een gezonde levensstijl te hebben: veel sporten en gezond eten. Hier was natuurlijk ook mode voor. De jaren ’80 trainingspakken waren erg kleurrijk en strak voor vrouwen. Maar ook bestonden er oversized trainingpakken, deze droeg met niet alleen bij het sporten maar ook dagelijks. Dit was ook het geval met sportschoenen, deze werden niet langer alleen maar gedragen tijdens sporten maar ook in het dagelijks leven. 

23: The supermodels

© British Vogue archives

 

 

Velen denken dat de supermodellen alleen een fenomeen waren in de negentiger jaren, maar ze maakten hun opkomst al ver daarvoor. De aller bekendste foto van de grote sterren Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington, en Cindy Crawford is in 1987 al voor de Britse VOguee gefotografeerd in New York door Peter Lindbergh.

Hoewel het beeld van het ideale figuur na Twiggy niet heel erg veranderde, was het hierdoor wel duidelijk dat een lang, slank, en plat lichaam nu als mooi werd gezien.

24: Madonna

 

Madonna was een typische stijlicoon in jaren ’80. Er valt niet echt te spreken over één Madonna stijl, maar juist het feit dat zij zoveel verschillende stijlen heeft maakt haar zo’n typische stijlicoon voor de jaren ’80. Begin jaren ’80 draagt Madonna grote kruizen, geblondeerd haar, kanten topjes en handschoentjes, netkousen en minirokjes. Het werd meteen een trend die veel vrouwen nadeden. Madonna droeg later in haar eerste film ‘Desperately Seeking Susan’ in 1985 de strik in getoupeerd haar en oversized sieraden. Dit werd later ook een hype. Madonna was ook degene die de rayban zonnebril populair maakte, tegenwoordig ontwerpt ze haar eigen zonnebrillen.

 

25: De Koude Oorlog

 

Wat vooral een ongelooflikje invloed had op de Nederlandse maatschappij, was de Koude Oorlog tussen de VS en de Sovjet Unie. Vier decennia lang werkte dit op verschillende manieren door in Nederland. Qua buitenlandse politiek oriënteerden wij ons altijd aande Verenigde Staten en spanden ons in voor de Europese integratie; in Nederland zelf probeerde men de communistische dreiging te keren door de welvaart te vergroten. Daardoor was de Koude Oorlog in Nederland juist een periode van economische bloei, ook al bleven mensen zenuwachtig over wat er zou gebeuren.

bottom of page