
Jaren '70
In deze tijd was het voor het eerst mogelijk je eigen mening tot uitdrukking te brengen en jezelf neer te zetten als individu door middel van kleding.
In de jaren '70 was er sprake van veel veranderingen op politiek klimaat (polarisatie tussen links en rechts, deconfessionalisering). Als reactie hierop ontstonden er ontzettend veel nieuwe stijlen om alternatieven te vinden op de gebruikelijke stijlen.
In het begin van de jaren '70 was de hype van de minirok op z'n hoogst. Rond 1975 zakte dit af en kozen vrouwen voor langere rokken, meestal waren deze tot de knie. Ook werden de plooirokken tot op de grond populair.
Later kwam ook de stijl van de disco op. De hotpants werden de vervanger van de minirok. Deze hotpants waren net zo kort maar boden meer comfort bij het dansen en roller-skaten. De hotpants werden vaak gemaakt van fluweel, spijkerstof of metallic en werden gecombineerd met laarzen met hoge, vierkante hakken. De wijde broekspijp is ook een kenmerk van de disco. Deze moest zo strak mogelijk zijn op de heupen en wijd uitlopen bij de enkels. Zowel deze broeken als de hoge laarzen zorgde ervoor dat de benen zo lang mogelijk leken.
De hippiebeweging speelde ook een ontzettend grote rol in de mode. Het ecologisch bewustzijn en het deconventionalisme resulteerden in combinatie met de oliecrisis in veel handgemaakte kleding. Breien en haken werd weer populair.
In de jaren '70 werd de androgyne stijl geintroduceerd. Deze ontstond in de jaren '60 maar brak pas echt door in de jaren '70 door David Bowie.
12: kraker protesten
De rellen van de krakers op de kroning van Beatrix in april 1980 waren duidelijk minder vreedzaam dan die van de hippes in het decennium daarvoor.

13: snelweg
Vanwege de oliecrisis in de 70er jaren, werden de autovrije zondagen ingevoerd. Kinderen konden hierdoor spelen op snelwegen en werd er gewoon over alle straten gefietst.

14: Kabinet-Den Uyl
Ondanks de ongelooflijke maatschappijleke veranderingen, veranderde de Nederlandse regering pas in de jaren 70 echt, met een fractievoorzitter van de PvdA als minister-president, en de D66 in de coalitie. Hier op de foto met koningen Juliana, zeven jaar voor haar aftreden en de bovenstaande rellen.

15: Plooirokken, wijde jeans
Het lange benen ideaal:
In de jaren ’70 kwam na de minirok de lange plooirok in de mode. Ook kwamen er wijde pijp broeken in de mode, deze broeken waren strak bij de heupen en liepen uit bij de enkels. Hieronder werden laarzen met een hoge vierkante hak gedragen. Al deze trends zorgde ervoor dat de benen langer leken. Het hebben van lange benen is een schoonheidsideaal dat wij nog steeds kennen in deze tijd.
16: Stoffen
Geliefde stoffen in de jaren ’70 waren fluweel, spijkerstof en metallic. De spijkerstof werd vooral een trend door de jeans en denim waarmee de merken Calvin Klein en Ralph Lauren mee kwamen.
17: Urban funk disco
Ook kwam in de jaren ’70 de disco op. Dit is een dansmuziekgenre dat zijn oorsprong vindt in discotheken. De specifiekemuziekstijl in beinvloed door funk-soul-en salsamuziek en de dansen die daarbij horen. Bij deze muziekstijl hoorde ook een specifieke mode. Hier werden de hotpants veel gedragen. Ook waren de wijduitlopende broeken, de hoge laarzen, lange jurken van soepele stoffen en de glitters heel populair bij disco.


18: Hotpants & roller blades
Een klassieke jaren '70 foto: de twee meiden dragen hotpants, die bij het skaten comfortabeler en makkelijker zijn dan de in die tijd zo veel gedragen minirok.

19: Patchwork en naaien
Een andere trend van de jaren ’70 was het zelf maken van je kleding. Hieronder viel ook Patchwork, het aan het elkaar naaien van verschillende stukken stof. Dit werd ook eerder gedaan in de pionierstijd, maar werd het gemaakt uit nood.





20: David Bowie
Oftewel David Robert Jones. Op zijn zachtst gezegd een stijlicoon: David Bowie is een muzikant die jaren lang constant de algemene normen en waarden uitdaagde. Hij speelde als artiest altijd specifieke personages op de stage, waar hij dan zijn teksten, outfits, en hele gedrag op ging aanpassen. Vaak een excentriekeling genoemd, die zich bijvoorbeeld ook voor homorechten inzette en zich er niet voor schroomde op het podium een van zijn (mannelijke) bandleden tijdens een optreden op de mond te zoenen.
Zijn muzikale (rock) carriere begon in de jaren zestig. Na de hit 'space oddity' in 1969, bloeide zijn business helemaal op, waarna hij in de jaren tachtig gewoon puur een beroemde en gerespecteerde muzikant was.