
oerwoud van de oceanen
Subaquatic Sculpture Museum
Iemand die door de natuur gevormd koraal wil bekijken, moet een duikerspak aantrekken. Iemand die graag door de mens gecreƫerde sculpturen wil zien, moet iets netters aantrekken en een museum bezoeken, op het droge. Toch?
De Britse kunstenaar Jason deCaires Taylor denkt er duidelijk anders over. Wat een betoverende ervaring het ook moet zijn om koraal van dichtbij te kunnen aanschouwen, duiktoerisme brengt schade op voor de riffen. Een kleine aanraking van het koraal heeft al fatale gevolgen. Daarom kwam Taylor met een alternatief: onderwaterkunst.
Koraal kunnen we ook op fotoās en videoās bekijken. Als we dat nou iets meer doen en het koraal een beetje meer rust gunnen, wordt de kans een stukje groter dat we 100 jaar nog steeds koraalriffen kunnen filmen en fotograferen. Dat hoeft niet te betekenen dat we de oceaanbodem nooit meer kunnen betreden. Wat nou als we dat eerder genoemde museum daarnaartoe verplaatsen?
Dat is precies wat onze held heeft gedaan. Hij plaatste zijn adembenemende beeldhouwwerken voor de kust van Cancun, een stad in het uiterste oosten van Mexico, en was zo de stichter van het eerste beeldenpark onder water. Door zijn mensvormige sculpturen onder water te etaleren, brengt Taylor een ware metamorfose in beeld. De figuren veranderen langzamerhand op een manier die onmogelijk kunstmatig nagebootst zou kunnen wormen, doordat ze begroeid raken met manteldieren, sponzen en koraalpoliepen. Zo wordt de mens overwoekerd door de natuur en op die manier op zijn plaats gewezen. Hij wordt teruggebracht tot zijn ware aard: een onderdaan van de natuur.
Door zijn kunstwerken in redelijk ondiep water te plaatsen, bereikt Taylor twee gunstige effecten voor het koraal. Ten eerste maakt hij zo de perfecte omstandigheden om koraalgroei te stimuleren. Ten tweede leidt het toeristen af van het reeds bestaande koraal en krijgt het zo de mogelijkheid om zich te herstellen. Nu kun je duikend, snorkelend en aan boord van een boot met een glazen onderkant genieten van onderwaterschoonheid, zonder een bedreiging te vormen voor koraalriffen.
Taylor wil op deze originele, kunstzinnige en vooral waanzinnig mooie (onder water zie je alles 25% vergroot, zijn de kleuren anders en zorgt het licht voor een betoverend, caleidoscopisch effect) manier aandacht vragen voor het grote koraalprobleem. Het is een imponerende en door zijn optimisme bijzonder prettige en positieve benadering van de kwestie, en bovendien een effectieve.
āto promote the regeneration of marine life and to use sculpture as a means of conveying hope and awareness of the plight of our oceansā
Voor meer informatie verwijs ik naar Taylors website: http://www.underwatersculpture.com/

