top of page

Biologie

De koraalriffen bestaan uit koloniĆ«n van koraalpoliepjes, deze horen bij de klasse van bloemdieren die weer uit de stam van neteldieren komen. De koraalpoliepen zijn kleine organismes die zich door middel van seksuele reproductie voortplanten.  Het begint met een sprema- en een zaadcel, en de gameet die hieruit voortkomt groeit uit tot een kleine larve. De larve zoekt een veilge plek om zich vast te zetten en groeit dan binnen een korte tijd uit tot een poliep met tentakels, omringd door een zelfgebouwd huisje van kalksteen. Op deze behuizing groeien weer nieuwe poliepen en voordat je het weet heb je een hele kolonie van koraalpoliepen;  een koraalrif! De koraalriffen groeien erg langzaam, dit is afhankelijk van de soort. Soms een paar centimeter per jaar, maar soms slechts milimeters! Over het algemeen komt het koraal het best tot ontwikkeling bij een watertemperatuur tussen de 26 en 27 graden Celsius, en ze groeien dus voornamelijk tussen 35° Noorderbreedte en 28° Zuiderbreedte.

Er zijn 2 verschillende soorten koraaldiertjes:

 

  • Steenkoralen: de steenkoralen heten zo omdat ze door de kalk afscheidende poliepen een soort stenen behuizing bouwen. Deze koralen hebben een nauwe band met de zoƶxanthellen, die samen voor elkaars overleving zorgen. Deze algjes hebben zonlicht nodig en daarom kan het steenkoraal niet dieper dan 50 meter onder water groeien. 

 

  • Niet-rifbouwende koralen: Deze soort koraal bouwt geen kalkskelet en heeft ook geen zoƶxanthellen nodig om te overleven, daarom kan deze soort wel groeien bij grotere dieptes

 

En daarnaast onderscheiden we 3 hoofd riftypes :

  • Kustrif (ook wel franjerif genoemd: dit type groeit dicht langst de kust en met de contouren van de kust mee.een kustrif met een strand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • BarriĆØre rif: deze riffen liggen dieper in de zee, maar lijken voor de rest erg op het kustrif. Volgens Darwin waren deze riffen ooit kustriffen maar doordat het land dieper wegzakte (of de zeespiegel steeg), en het koraal wel bleef doorgroeien, kwam het geleidelijk steeds verder in zee te liggen.the great barrier reef, bij AustraliĆ«.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Atolrif: het koraal is gevormd als een cirkel. Ook hier had Darwin zijn theorieĆ«n over: het zou ooit een kustrif zijn geweest rondom een eiland of een vulkaan, die weggezakt zijn in de zee. een atolrif.

Ecologie

Het koraal heeft een zeer belangrijke rol in het ecosysteem dat zich rondom de riffen heeft gevormd. Veel vissen zijn afhankelijk van het koraal voor voedsel en bescherming. Er is ook een hele voedselketen, waarbij het koraalrif helemaal onderaan als bouwsteen staat. Vissen en koraal werken dus samen, dat zie je goed bij de poetsvissen die het koraal schoonhouden. Maar het beste kan je dit zien bij het verband tussen het koraal en de zoƶxanthellen, zo’n  verband wordt symbiose genoemd. De zoƶxanthellen zijn kleine algen die in het kalkskelet van het koraal leven. Zij zetten het CO2 uit het water om in zuurstof door middel van fotosynthese, hierdoor blijven de poliepen in leven. In ruil voor de zuurstof, biedt het koraal bescherming en voedsel voor de algen. Ook zorgen de zoƶxanthellen voor de prachtige kleuren die je in het koraal kan zien. 

Schoonheid

Natuurlijk zijn de koraalriffen waanzinnig mooi om te zien, door al die felle kleuren en al die mooie vissen is het gehele plaatje een soort droom! Het koraal geeft huis aan ongeveer 25% van de zeedieren, dat zie je ook aan de gigantisch grote biodiversiteit rondom de riffen. 

bottom of page